De Julianakerk

Kenmerkend element

Altijd speelde de Julianakerk een belangrijke rol in de wijk Transvaal. De kerk werd in 1924 gebouwd en vormde – en vormt nog steeds – een kenmerkend element in het straatbeeld. Om dit gebouw kun je niet heen. De 60 meter hoge toren is het middelpunt van de wijk en is van ver buiten Transvaal te zien.

Dreigende sloop

Als religieuze ontmoetingsplek voor de buurt was de kerk jarenlang belangrijk. Maar in 1997 zag het kerkbestuur zich genoodzaakt de Julianakerk te sluiten. Omdat de kerk geen monumentale status had, lag sloop op de loer. Wijkbewoners, het kerkbestuur, diverse organisaties en de gemeente Den Haag hebben zich ingezet voor behoud van het beeldbepalende gebouw. Het werd op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst en aan de gemeente verkocht.

Herbestemming

De Julianakerk stond leeg en kostte de gemeente veel geld. Daarom kreeg Stadsherstel Den Haag de vraag om de kerk te herbestemmen als verzamelgebouw voor bedrijven en een wijk- en dienstencentrum, conform het maatschappelijke bestemmingsplan. Het moest een centrum worden voor informatie en ontmoeting. Het atrium van het gebouw werd verhuurd aan stichting Atrium, een samenwerkingsverband van Stichting voor Stad en Kerk (STEK) en welzijnsorganisatie Zebra. Door latere bezuinigingen was de exploitatie niet meer mogelijk en dreigde opnieuw leegstand. Stadsherstel zocht een nieuwe exploitant om de Julianakerk als maatschappelijk centrum voor Transvaal te behouden.

Revitalisering

Met het revitaliseringsplan van sociaal ondernemers Atalay Celenk en Jale Celen kreeg de Julianakerk haar 3e leven onder de naam Juliana Plaza. Zoals in het plan stond zijn er 2 categorieën. De eerste is een stichting die sociaal-maatschappelijke projecten initieert om de maatschappelijke wijkfunctie van de voormalige Julianakerk te behouden en uit te breiden (zoals met de Huiskamer van Transvaal, het Seniorencafé en de Keukens van Transvaal). De tweede is een centrum voor evenementen van maatschappelijke organisaties.

Opening

In april 2016 werd Juliana Plaza geopend door oud-burgemeester Wim Deetman en de toenmalige burgemeester Jozias van Aartsen. Beiden bezoeken nog steeds met regelmaat de evenementen in Juliana Plaza.